IMPO > Notícies > ENTREVISTA A JUAN ANDRÉS LATUFF | CO-PROPIETARI DE CHIVUO’S
    « Tornar al llistat  
    ENTREVISTA A JUAN ANDRÉS LATUFF | CO-PROPIETARI DE CHIVUO’S  
 
    EMPRÈN | 17-07-2019
   
    “Sense el fracàs és molt difícil apreciar l'èxit que espera per nosaltres”
 

Juan Andrés Lattuf és xef, director d'investigació i co-propietari de Chivuo’s, una cadena de restauració especialitzada en cervesa artesana i menjar de carrer d’inspiració americana. Originari de Veneçuela, va decidir mudar-se a Barcelona amb intenció d'emprendre després de veure’s obligat a tancar el seu negoci a Veneçuela. En 2014, de la mà del seu soci van obrir el seu primer local, actualment compten amb 3 locals i 1 cuina industrial a Barcelona,1 proper a obrir a València ciutat i un altre ja signat per al Centre Comercial La Maquinista a mitjans de l'any que ve.

 

 

Com va ser la teva primera experiència com a emprenedor?

Va ser una experiència iniciada amb molta il·lusió, incertesa i temors sobre el futur.

La meva primera empresa va tenir molt èxit els primers 2 anys, però després per situacions externes i polítiques del meu país, tot es va complicar i vam haver de vendre-ho amb poc o gairebé res de benefici.

La idea del fracàs és una cosa que sabem que existeix però constantment la obviem, ja que resulta dolorós pensar que potser ens pot tocar afrontar-la, però amb el temps entenem que el fracàs és un dels més grans regals que ens pot donar la vida.

Ara per ara estic convençut que sense el fracàs és molt difícil apreciar l'èxit que espera per nosaltres, un èxit que pot arribar de moltes maneres però que sense un camí recorregut de vegades passa desapercebut i normalment no sabríem apreciar de forma humil i integra.

 

Després d'aquesta experiència, per què tenies tan clar que volies tornar a emprendre?

La meva naturalesa és emprenedora. Somio cada dia amb començar una cosa nova, alguna cosa que em permeti créixer personalment i professionalment. Sento que la vida sense reptes té poc sabor.

 

Què és el que més et va costar a l'arrencar el teu projecte? Amb quin suport vas comptar?

El més difícil d'arrencar aquest o qualsevol projecte és assumir les responsabilitats que això comporta. Per a molts el compromís és natural però per a altres representa un esforç. Sigui quina sigui la teva personalitat, la constància, el treball dur, l'educació constant i la humilitat suficient per a reconèixer que es poden cometre errors i que hem d'aprendre d'ells són fonamentals per poder fer passos ferms.

En el meu cas particular aconseguir balanç en la meva manera de portar les coses ha estat un dels meus majors reptes.

Vaig obtenir ajuda econòmica (a part del banc on vaig aconseguir el préstec inicial) d'una familiar (tia) que ara és també la meva sòcia i de la resta de família i amics en tots els àmbits del negoci; des de pintar parets i moure maquinària, fins a la part administrativa.
Demanar ajuda és fonamental, pot arribar el moment on també siguis tu qui pugui estendre una mà com m'ha passat a mi.

 

Quins errors has tractat d'evitar en aquesta ocasió?

Prendre decisions precipitades, falta d'organització i compromís, vèncer l'ego, no demanar ajuda, no escoltar, no estudiar, però sobretot no planificar de forma coherent.

 

Què recomanaries a algú que es trobi en una situació similar?

Emprendre totes les vegades que siguin necessàries però tenint present sempre la importància de recordar els errors per no tornar a cometre'ls. Errar és d'humans així com la nostra capacitat d'aprendre d'ells.

La por és natural i ens ajuda a protegir-nos de certes coses, però el que no pot fer és paralitzar totalment.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  « Veure totes  
   
   
  Agenda
Veure tota l'Agenda »
   
    Destaquem...
     
 
  Informació COVID-19  
  Informació COVID-19 ...  
 
 
   
 
AVÍS LEGAL